Elbilsuthyrning succé på Gotland

20140706_105031

På Gotland är sträckorna inte så långa, hastigheterna inte så höga och stoppen många. Perfekt för elbil – faktiskt kommer man vart som helt på ön och tillbaks igen från färjelägret utan att behöva ladda!

Elbilslandet Gotland har tagit fasta på detta och erbjuder elbilar till uthyrning, via Visby Gästhamn. Och det är inte någon enstaka bil de tagit över till ön, utan hela 21 stycken; sju Volkswagen e-Up, fyra Nissan Leaf och tio Renault Twizy. Inte heller har man låtit sig nöja med att avstånden inte är särskilt långa och att elbilen faktiskt kan laddas från ett vanligt hushållsuttag, utan har satt upp 20 laddstationer på utflyktsmål över hela ön. Information om möjligheten att hyra elbil får man redan på färjan, genom ett samarbete med Destination Gotland.

Elbilslandet Gotland anger att ”turisten och hyrbilsmarknaden är en optimal målgrupp och marknad att introducera elbilar för. Som turist är man nyfiken och har tid att prova på nya saker och att åka elbil är en upplevelse i sig som förhöjer upplevelsen av Gotland. Elbilen är enkel att köra, tyst och bekväm och dessutom billig i drift.”

Verkligheten har överträffat förväntningarna. Initiativtagare Jon Malmsten berättar; ”Beläggningen på bilarna har ökat stadigt sedan starten i början på juni och i början av första högsäsongsveckan, vecka 28, var samtliga bilar uthyrda för första gången. Därefter blev vädret lite sämre vilket gör att beläggningen sjunker, framförallt på Renault Twizy som är en halvöppen fyrhjuling.”

Volkswagens elbilar tillhandahålls via Europcar, vars lokala handlare till en början var skeptisk till att hyra ut elbilar. ”Men det har gått så bra så att man nu undersöker möjligheten att behålla alla sju Volkswagen e-Up till hösten då dessa lämpar sig utmärkt att hyra ut till affärskunder som besöker ön”.

I samband med Almedalsveckan är hela Fores kontor elfordonsburet; en elbil och åtta elcyklar (ja, och så en liten vikcykel i bakluckan också). Elcyklarna är perfekta att ta sig runt Visby med, också uppför de dryga backarna, särskilt när man ska komma fram proper och väldoftande till seminariet man ska tala på. För de längre sträckorna är elbilen perfekt, inte minst för de sista dagarna då det faktiskt finns lite tid att åka på en utflykt ett par mil bort. Elbilslandets karta visar var laddstationerna finns, vi tittar till dem men behöver dem faktiskt inte – räckvidden på den Nissan Leaf vi kör är tillräcklig för att bara ladda över natten.

Gotland är en ekokommun, med målet att redan år 2025 ha en klimatneutral lokal energiförsörjning. Hyrbilsmarknaden är redan på god väg.

Läs mer på www.elbilslandet.se

Mattias Goldmann