Klassisk laddhybrid slår ut elbilarna i World Green Car of the Year

Efter flera urvalsprocesser återstod tre kandidater till World Green Car of the Year, en av sex klasser i den stora World Car Awards utmärkelsen som delades ut den 12 april i New York. 2030-sekretariatet var där.

Tesla X slogs mot elbilen Chevrolet Bolt och den nya Toyota Prius Prime laddhybrid. En el-suv, mot elbil för de stora massorna mot en av de nyaste laddhybridmodellerna.

Utmärkelsen är starten för den årliga bilmässan New York Auto Show. Juryn består av 75 journalister från hela världen, i år är det fler jurymedlemmar från Kina än USA i juryn. En spegel på den nya bilmarknaden. World Car of the Year startade 2004.

Chevrolet Bolt var favoriten, redan utsedd till vinnare i amerikanska tidningar. En elbil med över 40mils räckvidd (enligt den teoretiska körcykeln) som i pris ligger jämförbart med en konventionell bil. Den lanseras först i de elbilsvänliga staterna i USA på öst och västkusten, och ligger på en stabil sjätteplats i USA-ligan för laddbara bilar.

Tesla X är den tredje modellen från Kaliforniens uppstickare. En SUV med sju sittplatser med räckvidd upp till 50 mil. Kanske inte lika stort genomslag som föregångaren Tesla S, men den första SUV med eldrift som har räckvidden.

Toyota Prius Prime är en utveckling av pionjären Toyota Prius, en elhybrid som sålts i över 10 miljoner bilar och har satt standarden för hybrider på vägarna. Prius Prime har en räckvidd på fyra mil på el, ett stort steg från de första laddhybrid modellerna. Den är den mest sålda laddhybriden globalt, men är endast fyrsitsig.

Vinnaren blev Toyota Prius Prime. En överraskning trots att bilen ligger i toppen av försäljningsstatistiken. Fyra mils räckvidd för en laddhybrid 2017 är i underkant. Å andra sidan, den laddas fullt på 2,5 timmar med ett vanligt 240 uttag så med tillgång till laddning på arbetsplatsen ökar elräckvidden.

–          Vi är naturligtvis väldigt glada, säger Corey Proffitt, ansvarig för Toyotas östkustkommunikation. Vi ser denna bil som en naturlig övergång från våra hybridkunder. Prius Prime klarar pendlingssträckan för 50% av alla amerikaner, så vi tror att elanvändningen kommer att öka.

I de övriga klasserna blev resultatet:

  • BMW i3 utsägs till vinnare i den nya kategorin World Urban Car.
  • Jaguar F-Pace utsågs till vinnare i World Car Design of the year
  • Porsche Boxter Cayman utsågs till vinnare i  World Performance Car of the year
  • Mercedez Benz E-class utsågs till vinnare i World Luxury Car
  • Jaguar F-Pace utsågs till World Car of the Year