Elbilar som taxi – Stockholm i täten!

Klicka för att se intervjun!Se Goldmanns intervju med representanter från Nissan och Taxi Stockholm.

Taxi Stockholm tar tillsammans med Nissan ännu ett kliv framåt för att nå målet om en fossilfri fordonsflotta redan till år 2025. 20 eldrivna Nissan LEAF förstärker den utsläppsfria mobiliteten och gör det lättare att åka taxi grönt i Stockholm.

För bara fyra år sedan berättade Taxi Stockholm stolt att de skaffat sina två första elbilar, då som nu Nissan LEAF. Sen skaffade de 15 Tesla Model S, nyligen trettio Renault Zoe, samma bil som Ett År På El-projektet kör, och nu alltså 20 Nissan LEAF.

Att Taxi Stockholm vågar satsa så pass starkt på eldrift beror mycket på att räckvidden nu är tillräcklig för ett normalt arbetspass, och att det går att ladda fullt på en lunchrast eller ett gympass. Dessutom är laddinfrastrukturen allt bättre utbyggd, även om taxibolagen betonar att en fullständig omställning till eldrift kräver långt fler snabbladdare – och en garanti att man inte behöver köa för att komma åt att ladda.

Belan Bahram har ansvarat för arbetet på Taxi Stockholm och berättar att det även strikt ekonomiskt är en bra affär med elbilarna eftersom driftskostnaderna är så låga, och eftersom viktiga taxiplatser som Arlanda släpper fram elbilarna först. Dessutom är kundefterfrågan stor, inte minst genom initiativet Nollzon, där den som är med garanteras att få en elbil om en sådan finns tillgänglig. Men än så länge används inte elbilarna för alla körningar, utan skolskjuts och liknande körningar prioriteras. Med det större batteri som är på gång för Nissan LEAF bör ändra på det.

Nissans kommunikationsdirektör Alexandra Österplan betonar vikten av taxisamarbetet; ”Kan elbilen användas som taxi så visar det att den absolut klarar de behov vanliga människor har.” Belan fyller i; ”Dessutom är det en oerhörd synlighet för bilarna – chaufförerna blir elbilsambassadörer, med massa nyfikna frågor att besvara. Vi har haft kunder som ville åka längre för att hinna få svar på allt.”

– Taxi Stockholms målinriktade arbete att uppnå en fossilfri fordonsflotta går hand i hand med Nissans fokus gällande intelligent mobilitet och smarta städer. Det räcker inte att biltillverkarna arbetar isolerade från omvärlden, eftersom morgondagens utmaningar kräver lösningar som påverkar hela vår vardag. Nissan har startat resan mot en intelligent framtid. En framtid där mobilitet innebär så mycket mer. Som ledande leverantör av elbilslösningar för massmarknaden, tvekar vi inte att ta på oss detta uppdrag vid en tidpunkt när städer och stadsmiljöer över hela Europa står inför enorma utmaningar. Vi är förstås mycket glada och stolta över att Taxi Stockholm är med på denna resa, säger Sanna Kaipia, Sverigechef Nissan Nordic.

– Vi är fast beslutna att axla vår del av ansvaret för att minska vägtrafikens miljöpåverkan men det vill även våra kunder. Sedan vi lanserade möjligheten att boka en ren elbil i appen förra hösten har också efterfrågan på dessa bilar varit konstant långt högre än tillgången. Därför är det väldigt tillfredsställande att vi nu tar ytterligare ett steg mot målet, i och med inköpet av 20 Nissan LEAF. Men för oss är det också avgörande att fler biltillverkare blir en del av vår gemensamma utmaning i samhället. Det behövs fler modeller som är helt fossilfria och som, om vi ska lyckas, kan fungera i taxitrafik. Från och med nu har vi 64 rena elbilar i vår flotta men vi kommer att behöva ta ännu större kliv framöver, säger Gökay Akyüz, VD Taxi Stockholm.